festival_edit
Ce este VERSUS?

Un Festival care are ca scop generarea de dialog, o platformă care își propune să unească segmentele aparent contradictorii, un eveniment care își dorește să redefinească conceptul de opoziție.

Festivalul de Teatru Versus s-a născut din dorința de a înlătura falsa poziționare în opoziție a multiplelor forme și formule de manifestări teatrale, care ar putea crea bariere atât din punct de vedere artistic, cât și administrativ sau istoric. Astfel, „versus” nu mai înseamnă competiție, ci dezbatere. Încercăm să găsim punctele comune, în loc să contestăm diferențele unor tabere aparent opuse.

Ne-am propus, astfel, ca în fiecare an să tratăm concepte diferite. Prima ediție a festivalului s-a desfășurat sub tematica „Actual vs Centenar” (2019). Spectacole din toată țara care tratau Centenarul din punct de vedere istoric, sau care încercau să răspundă la întrebarea ce (mai) înseamnă sentimentul patriotic în vremurile noastre, au avut reprezentații în mai multe spații mai mult sau mai puțin convenționale. S-a urmărit şi implicarea directă a comunităţii locale prin workshop-uri dedicate tinerilor şi copiilor – cei care constituie viitorul public matur de teatru, precum şi întâlniri şi discuţii directe între aceştia şi creatorii de teatru invitaţi.

2020 stă sub tematica „Stat vs Independent”, ediție care datorită contextului restrictiv își propune să aducă cele mai iubite spectacole și cei mai iubiți actori din ambele segmente, direct în mediul online. Gratuit.

Mai mult, după cum anunță și tematica, anul acesta se lansează platforma de discuții Versus, unde reprezentanți de succes din ambele „tabere”, vor dezbate atât trecutul, cât și prezentul sau viitorul teatrului românesc, cu scopul de a găsi soluții spre o mai bună conviețuire a tuturor formelor teatrale. Mai ales astăzi, când atât sectorul de stat, cât și cel independent, sunt supuse unei presiuni suplimentare din cauza crizei pe care o traversăm, criză ce riscă să devină nu numai una sanitară, ci și o criză a sistemului cultural în ansamblu. Independent: opțiune sau necesitate?, Sectorul de independent față de cel de stat, în opoziție sau complementaritate?, Inițiativa privată e lipsită de suport legislativ coerent? Cât și cum estetica de spectacol este influențată de conjunctura formei admnistrative? – sunt câteva întrebări la care se va încerca a se răspunde în cadrul acestor întâlniri.

Invitați vor fi manageri, directori de asociații culturale, dar și regizori sau alți specialiști implicați în activitatea unor instituții și organisme teatrale. Printre ei se numără: regizorii Radu-Alexandru Nica, Radu Iacoban, Andrei Măjeri, Mihaela Michailov (cofondator al Centrului de Teatru educațional Replika), Andrea și Andrei Grosu (fondatori ai UNTEATRU), Alex Iureș (Manager Teatrul ACT), Maria Rotar (director adjunct Teatrul Excelsior), Erwin Șimșensohn (Managerul  Teatrului de Stat Constanța), George Ivașcu (Managerul Teatrului Metropolis). Moderator: teatrologul Oana Borș.

Spectacole în cadrul Festivalului de Teatru Versus 2020 – Stat vs Independent:

MĂSCĂRICIUL, după A.P. Cehov, regia Horațiu Mălăele // cu Horațiu Mălăele si Nicolae Urs
A II-A B, de Oana Răsuceanu, cu Nicoleta Lefter, Adina Andrei Lucaciu, Irina Velcescu, Andrei Barbu
NOAPTEA BUFONILOR, un spectacol de Alexa Visarion, cu Marian Râlea și Richard Bovnoczki
ABSOLUT!, după Ivan Turbincă de Ion Creangă, regia Alexandru Dabija, cu Marcel Iureș

instagram

UN EVENIMENT

ORGANIZAT DE

FINANȚAT DE

SUSȚINUT DE